СВЕТИ САВА У БОГОВАЂИ

Свети Сава је и ове године обележен свечано у манастиру и школи у Боговађи. Монаштво  ове велике светиње на челу са мати Агнијом  и наставници са особљем и ученицима од првога до осмога разреда најпре су заједно учествовали на Светој Литургији, а потом уз заједничко ломљење славскога колача и светосавске рецитате и поклоне, достојно обележили овај велики дан.

Славље се наставило и у просторијама издвојеног одељења школе у Боговађи, где је свештеник Зоран Миликић уз појање монахиња из манастира пререзао славски колач и изломио га са овогодишњим свечарима, ученицима осмог разреда. У беседи која је уследила , свештеник Зоран је истакнуо да изнад свега треба да бринемо о својој души и клонимо се штетних ствари које нам се нуде и да не запостављамо борбу са грехом  и најважније, да учествујемо у Светој Тајни Причешћа.

После послужења славским житом, уследила је светосавска приредба која је започела Светосавском химном. Рецитаторски, музички и драмски програм је оставио утисак на све. Око њега су се потрудиле учитељице Гордана Пејчић и Мила Ристовић  и наставница српскога језика Сања Тодоровић. После програма уследило је послужење за госте.

Свети Сава је један од ретких празника који присно обједињује и уједињује, некада два нераздвојна дела српске просвете и знања: Цркву и школу. Нека би молитвама Светога Саве ова традиција трајала у векове, а веза била још чвршћа, на радост и спасење нашега народа.

 

Вероучитељ Предраг Јевтић