ЖИТИЈЕ СВЕТОГ ПРВОМУЧЕНИКА И АРХИЂАКОНА СТЕФАНА

9.јануар (27.децембар)

Житије светих из Пролога Св. Николаја Велимировића

2019. година

Календар

Дан

Нови

Стари

Среда

09. јануар

(27. децембар)

       

        НА СТЕФАНА ДУХОМ ОБАСЈАНА НАВАЛИШЕ ЈЕВРЕЈИ КРВНИЦИ. Св. првомученик Стефан, архиђакон. Сродник апостола Павла, и Јеврејин од оних Јевреја, који живљаху по областима јелинским. Беше Стефан први од седам ђакона, које апостоли свети рукоположише и поставише на службу око помагања сиротних у Јерусалиму.

 Зато се и прозва архиђаконом. Силом своје вере Стефан чињаше чудеса велика међу људима. Злобни Јевреји препираху се с њим, но биваху увек побеђивани његовом мудрошћу и силом Духа, који кроз њега дејствоваше. Тада посрамљени Јевреји, навикнути на преваре и клевете, узбунише и народ и старешине народне против невиног Стефана, клеветајући га као да је хулио на Бога и на Мојсеја. Брзо нађоше лажне сведоке који то потврдише. Тада Стефан стаде пред народ, и сви видеше лице његово као лице ангела, то јест лице му беше озарено благодатном светлошћу као негда Мојсеју, кад је с Богом говорио. И отвори Стефан уста своја и изређа многа доброчинства и чудеса Божја, која Бог учини у прошлости народу израиљском као и многе злочине и противљење Богу од стране тога народа. Нарочито их изобличи за убиство Христа Господа назвавши их издајницима и крвницима. И док они шкргутаху зубима, Стефан погледа и виде небо отворено и славу Божију. И то што виде, он објави Јеврејима:ево видим небеса отворена и сина човечијег гдје стоји с десне стране Бога (Дела ап. 7). Тада га пакосници изведоше ван града и убише камењем. Међу мучитељима његовим беше и његов сродник Савле, доцније апостол Павле. У то време стајаше у даљини на неком камену Пресвета Богородица са Св. Јованом Богословом и гледаше мучеништво овога првог мученика за истину Сина њеног и Бога, молећи се Богу за Стефана. То се десило на годину дана после силаска Духа Светога на апостоле. Тело Св. Стефана тајно узе и сахрани на своме имању Гамалил, кнез јеврејски и потајни хришћанин. Тако славно сконча овај првенац међу мученицима хришћанским и пресели се у Царство Христа Бога.

              Преп. мученик Теодор и Теофан Начертани. Рођена браћа, родом из Палестине, врло образовани у светској мудрости и у мудрости духовној. Монаси у обитељи Св. Саве Освештаног, потом и презвитери. Страдаше љуто за иконе у време три цара: Лава Јерменина, Михаила Валвоса и Теофила. Безумни Теофил својим рукама их туче, и нареди те им се гвожђем нацрташе по лицу подсмешљиви стихови, због чега су и прозвани Начертани. Бачени у тамницу у граду Апамији Витинијској. Теодор ту сконча од мука и рана. Теофан ослобођен у време Теодора и Михаила, и постављен од патријарха Методија за митрополита никејског. Св. Теодор сконча 833. године. Ова дивна браћа пострадаше за Христа, и примише дивну награду од Христа у бесмртном царству светлости.

 На Стефана Духом обасјана

Навалише Јевреји крвници.

Крвав Стефан на колена клече

И повика к небу иза гласа:

-       О Господе, што с Крста опрости

Грех највећи што земљу потресе,

Грех највећи што га небо виде,

Што опрости Својим крвницима,

Сад и мојим опрости. Преблаги!

Шта је овај злочин спрам онога!

И ја шта сам спрам Господа мога!

То изрече, дух Богу предаде.

Гневни старци, грдне плашљивице,

Кад убише, тад се разбегоше.

Тад ангели с неба се слетеше

Око тела првомученика.

У хору му песму отпојаше,

Рајску душу у Рај узнесоше.

 

 РАСУЂИВАЊЕ

 

            Прича о божанском Младенцу Христу. Оба велика пророка, Исаија и Јеремија, прорекли су, да ће Господ доћи у Мисир, и да ће се од присуства Његова потрести храмови идолски и идоли разорити. Исаија је писао: гле Господ ће доћи у Мисир и затрће се идоли Мисирски од лица Његова (Иса. 19, 1; Јер. 43, 12). Када божански бегунци стигоше у град Ермопољ (Каиро), и тамо се приближише неком храму идолском, наједанпут сви идоли у том храму падоше и разбише се. О томе пише и Св. Паладије (у Лавсаику): ,,Видесмо“, вели, ,,тамо храм идолски, у коме од приласка Спаситеља падоше сви истукани (идоли) на земљу.“ У некоме месту, званом Сирен, беше 365 идола. Када Пресвета Дева ступи у тај храм с божанским Младенцем на рукама, сви ти идоли попадаше и разбише се. Исто тако попадаше идоли свуда по целом Мисиру. Св. пророк Јеремија бавећи се у старости својој у Мисиру, прорекао је жречевима мисирским, да ће сви идоли попадати и сви рукотворени ликови сокрушити се у оно време, када у Мисир дође Дева Мајка с Младенцем, рођеним у јаслима. Ово пророчанство запамтили су жречеви добро, и сходно њему изображавали су на храмовима својим Деву како почива на постељи, и до ње у јаслима Младенца њеног, у пелене повијеног. И клањали су се томе изображењу. Цар Птоломеј питао је жречеве, шта означава то изображење, а они су му одговорили, да је то испуњење те тајне. И та је тајна ваистину се и испунила и не само Мисиру него и васцелом свету објавила.

 СОЗЕРЦАЊЕ

 

Да созерцавам мудрост Пресвете Деве Марије и то:

  1. како она мудро разговараше с ангелом Божијим (Лк. 1, 28 – 38);
  2. како она размишљаше о свему што се зби о рођењу Господа Исуса и о свему што се рече о Њему, и све то слагаше у срцу своме;
  3. како она у Кани мудро рече слугама, да чине све оно што им Он рече.

 

БЕСЕДА

о Пресветој Богородици

 

          Велича душа моја Господа (Лк. 1, 46)

 

          Ми имамо браћо, свега неколико речи записаних у Јеванђељу, што их је изрекла Пресвета Богородица. Све те њене речи односе се на величање Бога. Она је била ћутљива  људима, али је душа њена непрестано разговарала са Богом. Сваког дана и часа она је налазила нови разлог и повод да велича Бога. Кад би се могла знати и записати сва њена величања Бога кроз цели јој живот, о колико би то велика књига изнело! Но и по оном једном величању, које је она исказала пред својом рођаком Јелисаветом, мајком великог пророка и Претече Јована, може сваки хришћанин ценити, какав је мирисни и богоугодни цвет била душа њена пресвета. То је само један дивни псалам душе Богородичине, који је дошао до нас кроз Јеванђеље. Но такви псалми били су многобројни и многобројни у току живота Преблагословене. И пре него што је чула Јеванђеље из Сина свога, она је знала јеванђелски Богу говорити и Бога славити. То јој је знање долазило од Духа Светог Божијег, чија се благодат непрестано улевала у њу као бистра вода у чисти сасуд. Величала је Бога псалмима душе своје кроз цели живот свој, зато и њу Бог возвеличи изнад херувима и серафима. И нас, малене и грешне, возвеличаће исти Господ који је и њу возвеличао, у царству Своме, ако се и ми потрудимо, да ово кратко време живота нашег испунимо величањем Бога делима, речима, мислима и молитвама.

          О Пресвета, Пречиста и Преблагословена Богородице, закрили нас молитвама Твојим, Теби и Сину Твом и Господу нашем слава хвала вавек. Амин.

 

 Свети Николај Велимировић, Пролог, 09. јануар 2019 / 27. децембар 2018. године

Припремио: Златко Перић

         

           

           

Погледајте и: